1

Какво представлява 3D принтирането ?

3D принтиране

Какво е 3D печат?

3D печатът или производството на добавки, е процес на изработка на триизмерни, твърди обекти от цифров файл. Създаването на 3D отпечатан обект се постига с помощта на адитивни процеси. В процеса на добавка се създава обект чрез полагане на последователни слоеве материал, докато обектът бъде изграден. Всеки от тези слоеве може да се разглежда като тънко нарязан хоризонтален разрез на евентуалния обект. 3D печатът е обратното на изваждащото производство, което изрязва / издълбава парче метал или пластмаса, например с фреза. 3D печатът ви позволява да създавате сложни форми, използвайки по-малко материал от традиционните производствени методи.

Как работи 3D печатът?

Всичко започва с 3D модел. Вие сами го създавате или изтегляте от 3D хранилището. Когато го създавате сами, можете да изберете да използвате 3D скенер, приложение, хаптично устройство, код или софтуер за 3D моделиране.

Софтуери за 3D моделиране

Налични са много различни софтуерни инструменти за 3D моделиране. Софтуерът за индустриален клас може да струва хиляди долари годишно за лиценз, но има и софтуер с отворен код, който можете да получите безплатно. Често препоръчваме на начинаещите да започнат с Tinkercad. Tinkercad е безплатен и работи във вашия браузър, като не е необходимо да го инсталирате на компютъра си. Tinkercad предлага уроци за начинаещи и има вградена функция, за да може вашият 3D модел да бъде отпечатан чрез услуга за 3D печат. Сега, когато имате 3D модел, следващата стъпка е да подготвите файла за вашия 3D принтер. Това се нарича нарязване.

Нарязване: От 3D модел до 3D принтер

“Нарязването” е разделяне на 3D модел на стотици или хиляди хоризонтални слоеве и се извършва със софтуер за нарязване. Някои 3D принтери имат вградена “филийка” и ви позволяват да захранвате суровия .stl, .obj или дори CAD файл. Когато файлът ви е прерязан, той е готов да бъде подаден на вашия 3D принтер. Това може да стане чрез USB, SD или интернет. Вашият нарязан 3D модел вече е готов да бъде отпечатан 3D, слой по слой.

3D печатната индустрия

Приемането на 3D печат достигна критична маса, тъй като тези, които тепърва ще интегрират производството на добавки някъде във веригата си на доставки, сега са част от непрекъснато свиващото се малцинство.

“В началото 3D печатът беше подходящ само за прототипиране и еднократно производство, сега той бързо се трансформира в производствена технология. По-голямата част от настоящото търсене на 3D печат е от индустриален характер. Wohlers очаква глобалната индустрия за 3D печат да надвиши 15 милиарда долара приходи до 2020 г. Компанията очаква прогнозите за приходите да се покачат до 23,9 милиарда долара през 2022 г. и 35,6 милиарда долара през 2024 година.”

Източник: Wohlers Report 2019

“С развитието си технологията за 3D печат е предназначена да трансформира почти всяка основна индустрия и да промени начина, по който живеем, работим и играем в бъдеще.”

Приложения на 3D печат

3D печатът обхваща много форми на технологии и материали, тъй като 3D печатът се използва в почти всички отрасли, за които бихте могли да се сетите. Важно е да се разглежда като група от различни индустрии, с безброй различни приложения.

Няколко примера:

  • Ясни подравнявания / скоби в стоматологията;
  • Очила;
  • Архитектурни модели и макети;
  • Протези, филмови реквизити, дизайн (лампи, мебели и т.н.);
  • Реконструкция на вкаменелости в палеонтологията, възпроизвеждане на древни артефакти в археологията, реконструкция на кости и части на тялото при криминалистична патология, реконструкция на силно повредени доказателства, извлечени от местопрестъплението;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *