1

Какво е Sketchup?

3D моделиране

Sketchup (преди Google Sketchup) е софтуер за 3D моделиране, който е лесен за използване и разполага с обширна база данни от създадени от потребители модели за изтегляне. Можете да го използвате за скициране (или импортиране) на модели, за подпомагане на всякакви проекти – изграждане на мебели, създаване на видео игри, 3D печат, интериорен дизайн и всичко друго, за което се сетите.

Какво е Sketchup?

SketchUp е интуитивно приложение за 3D моделиране, което ви позволява да създавате и редактирате 2D и 3D модели с патентован метод „Push and Pull“. Инструментът “Push and Pull” позволява на дизайнерите да екструдират всяка плоска повърхност в 3D форми. Всичко, което трябва да направите, е да щракнете върху обект и след това да започнете да го дърпате, докато не харесате това, което виждате. SketchUp е програма, използвана за широк спектър от проекти за 3D моделиране като архитектура, интериорен дизайн, ландшафтна архитектура и дизайн на видеоигри. Програмата включва функционалности за оформлението на чертежите, изобразяване на повърхността и поддържа добавки на трети страни от разширението “Склад”. SketchUp, успешно помага на хора, които искат да създават, споделят или изтеглят 3D модели за използване с 3D принтери. SketchUp е създаден през 1999 г. от @Last Software. През 2006 г. Google придобива SketchUp, след като @Last Software създава плъгин за Google Earth, който хваща окото на технологичния гигант. През 2012 г. Trimble Navigation (сега Trimble Inc.) придобива Sketchup от Google и разширява приложението, като пуска нов уебсайт, който хоства плъгини и разширения.

Какви са различните версии на Sketchup?

SketchUp се предлага в три различни версии, за да отговаря на различните нужди на потребителите: 

SketchUp Make е безплатна версия, която можете да изтеглите, след като се регистрирате за безплатен акаунт. Той е предназначен за лична и образователна употреба и започва с безплатна, 30-дневна пробна версия на SketchUp Pro. Въпреки че SketchUp Make вече не се актуализира след последното му обновяване  през ноември 2017 г., все пак можете да изтеглите инсталатора, който да използвате на вашия компютър.

SketchUp Pro (695 долара) е премиум версията на софтуера. Той съдържа добавена функционалност като възможност за импортиране и експортиране на различни файлови формати, достъп до 2D софтуер за документация, инструменти за оформление и Style Builder, който ви позволява да създавате персонализирани стилове на ръбове за модели.

SketchUp Free (наследникът на SketchUp Make) беше пуснат през ноември 2017 г. като уеб-базирано приложение. За да го използвате, трябва да се регистрирате за безплатен идентификатор на Timble, с валиден имейл адрес. На SketchUp Free липсват много функции, които SketchUp Pro има, но ако просто изграждате и разглеждате 3D модели за лична употреба (или търсите нещо, което може да отпечатате на вашия 3D принтер), това е чудесно място да започнете.

Вижте SketchUp 3D склада

Сега, когато имате инсталиран SketchUp, време е да започнете с търсене в 3D Warehouse, където можете да преглеждате и изтегляте почти всичко, създадено някога в платформата. 3D Warehouse е база данни от създадени от потребители модели, достъпни за всеки. Просто преминете към техния уеб сайт и започнете да търсите през привидно безкрайния склад от модели. Не се шегувах, когато казах, че тук можете да намерите почти всичко. Те имат всичко – от прости сгради до цял средновековен град!

Ето няколко интересни неща, които можете да намерите с помощта на Склад:

  • Игра парчета
  • Кушетки
  • Нагреватели за топла вода
  • Зарове за настолни игри
  • IPhone
  • Ню Йорк

Това е просто еклектична селекция, но можете да намерите модели, които да ви помогнат, с какъвто и проект да се захванете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *